Caddiernes historie

Golfens spæde indtog i Danmark går mere end 120 år tilbage. Første og ældste klub er Københavns Golfklub (1898), mens ældste bane blev anlagt mellem Fanøs smukke klitter i 1901. Det var datidene absolutte overklasse, som betrådte de grønne fairways og greens på de få golfbaner i starten af det 20. århundrede. Men ligesom overklassen i "gamle dage" havde tjenestefolk til det grove hjemme i strandvejsvillaen, var det også nødvendigt med hjælp til at bære køller og udstyr ude på golfbanen. Og caddier var der nok af de steder, hvor banerne kom til at ligge. 

"Det rygtedes hurtigt i byen og omegn, at der var gode lommepenge at tjene på golfen, som anlægget hed i daglig tale, og det var rigtigt mange drenge - og også piger - som fandt vej til caddiebåsen uden for caddie-masterens butik og værksted i gavlen af klubhuset ud mod 18. green. Der må skønsmæssigt søndage morgener have været 20-40 drenge og piger i alderen mellem ca. 10 og 18 år." 

Caddiernes historie er glimrende og detaljeret beskrevet af to tidligere caddier på Rungsted Golfklub (RGK), brødrene Aage Lars Jensen ("Lasse") og Svend Ole Jensen ("Stump"), i forbindelse med 25-års jubilæet for en årlig match for gamle caddier. Jubilæums-matchen blev spillet i 1998 på København Golf Klubs (KGK) bane på Eremitagen. De to forfattere, der selv senere blev gode og kompetente golfspillere, beskriver morsomt og dedikeret caddiernes "job" i trediverne og fyrrene og lidt senere, og der er ingen tvivl om, at Rungsteddrengenes og -pigernes historie i store træk også er dækkende for caddier på andre baner i takt med, at de blev anlagt rundt omkring i Danmark. God læselyst.

Regionsgolf - måske

Kokkedal Superveteraner (SVB9) hedder vi, og vi er en flok på otte - tre damer og fem herrer - som her i foråret og hen over forsommeren skal spille regiongolf.

Vores holdleder hedder Ole Vistisen (th) , og vores modstandere er Hornbæk, Mølleåen og Furesø. I skrivende stund er der dog stor usikkerhed om, hvorvidt vi overhovedet kommer i gang på grund af den alvorlige Coronavirus.

Ellers ser vores turneringsplan sådan ud: 24. april kl. 9.00: Hornbæk/Kokkedal . 27. april kl. 9.30: Kokkedal/Mølleåen . 4. maj kl. 9.30: Kokkedal/Furesø . 16. maj kl. 15.50: Furesø/Kokkedal . 25, maj kl. 10.00: Mølleåen/Kokkedal . 8. juni kl. 9.30: Kokkedal/Hornbæk.

Det er nok en god idé at have nogenlunde tjek på de nye hulspilsregler. Her et godt link:

https://rgd.dk/hulspilsreglerne-paa-golfquis/
Holdkaptajn Ole Vistisen fotograferet under forberedelserne til regionsmatcherne.
Holdkaptajn Ole Vistisen fotograferet under forberedelserne til regionsmatcherne.